sábado, 24 de septiembre de 2016

FI DE LA PRIMERA FASE DEL PROJECTE DE L´EREC A GRÈCIA






Bon dia família!

Des de l´EREC volem informar-vos sobre la finalització de la nostra primera etapa als camps de refugiats de Grècia. Han sigut més de sis mesos molt intensos de treball, primer als camps d´Idomeni, EKO, Hara i BP i després als camps militars. Arribats a mitjans de setembre la setmana passada vam complir amb el nostre objectiu de traspassar totes les "competències" que havíem assumit. Hem estat gairebé un mes treballant per intentar fer el traspàs el millor possible i finalment així ha pogut ser. Després us donarem totes les dades.

Nosaltres som una ONG petita formada majoritàriament per bombers, encara que també hi ha sanitàries i altres perfils professionals, i que conformem un equip de rescat en emergències. Davant l´arribada massiva de refugiats a les costes gregues vam començar a treballar a Lesbos, al febrer, en el rescat marítim i al març a Idomeni, assentament que es va crear quan Macedònia va tancar la seva frontera. La situació era tan urgent que vàrem decidir anar- hi i ajudar en allò que poguéssim. Vàrem fer moltíssimes i diferents tasques però la realitat flagrant i una sèrie de coincidències van fer que el repartiment de menjar es convertís en la nostra principal feina. De cop i volta ens vàrem veure repartim verdures i fruita fresca, diàriament, a milers de refugiats. Això ha continuat així fins  la setmana passada i ara continuarà amb altres organitzacions a qui hem traspassat el nostre coneixement i el “know how” de la nostra experiència acumulada en aquest temps.
Davant la dificultat que una petita ONG com la nostra estava tenint per enviar dues persones setmanalment  ( i amb una crisi que amb la militarització dels camps no veu una fi clara) vam decidir que si volíem mantenir aquest projecte viu havíem de traspassar la feina del repartiment a altres organitzacions perquè agafessin el nostre relleu. Hem treballat de valent per aconseguir- ho però finalment hem pogut deixar tot en bones mans i la feina del repartiment diari de verdures i fruites fresques continuarà exactament com fins ara.

Us fem un petit resum de la feina feta i de com i a qui hem fet el traspàs:

PROJECTE "VERDURES"

Fins al dia que vam marxar, repartíem verdures a 5 camps:

1)Sindos (600 persones, 2 cops setmana),

2)Sinatex (400 persones, 2 cops setmana),

3)Vasilika (1200 persones , tres cops setmana),

4)Lagadikia (900 persones, dos cops setmana),

5)Cherso (1200 persones, dos cops per setmana)

D´aquests 5 camps esmentats, repartíem directament als refugiats a Vasilika, Lagadikia i Cherso. A Sindos i Sinatex, els hi donàvem les caixes de verdura a les ONG's que coordinaven el camp, i elles s'ho gestionaven.

TRASPÀS:

1) El projecte s'ha traspassat a "Idomeni Volunteers". El compromís d'aquesta organització de voluntaris i ONG's és arribar a un total de 7 camps (Cherso, Drama, Softex, Sindos, Frakaport, Kavala i Liti) a l'inici i ampliar-ho a mesura que arribi més capital.

2) El projecte a Vasilika s'ha traspassat a la cuina d'Eko Project que s'han compromès a iniciar el repartiment durant aquesta setmana.

3) A Lagadikia s'està a l'espera de confirmar  la donació d'excedents de verdures per part del mercat central de Tessalònica. Tant la logística de transport com el sistema de repartiment ja estan preparats per quan arribin els vegetals.

Amb el desmantellament d´Idomeni i el moviment de tots els refugiats cap a diferents camps nosaltres vam apostar fortament per continuar amb aquest projecte de repartiment de menjar fresc. Hem aconseguit involucrar moltes de les ONG´s que treballen als camps, també al mateix Ministeri i als mateixos refugiats. L´últim mes ha sigut un anar i tornar d´incomptables reunions i "meetings" amb tothom, però a dia d´avui aquest projecte és una realitat i continuarà funcionant com fins ara intentant dignificar, en la mesura del possible, l´estada dels immigrants als camps militars, que tot s´ha de dir esperem que sigui breu.
Per nosaltres és una absoluta satisfacció haver aconseguit traspassar íntegrament totes les nostres "competències", per dir-ho d'alguna manera, i que altres organitzacions es puguin encarregar del repartiment des de mitjans de setembre.

Us farem arribar la informació pertinent a cada moment, ja que continuarem mantenint un contacte directe amb tota aquesta infraestructura creada, a mesura que hi hagi avanços els reportarem immediatament.

PROJECTE EXTINTORS, BRICOLATGE I LOGÍSTICA

Aquest projecte consistia principalment en la instal·lació d´extintors als camps de refugiats i formació en la utilització dels mateixos. També s´han muntat tendes i s´han fet diferents treballs de manteniment.

Aquestes són algunes dades del mateix:

1) S'han posat extintors a un total de 12 camps oficials. A 8 d'aquests camps també s'ha fet formació als refugiats de com utilitzar-los i què fer en cas d'incendi dins d´un camp.

2) Hem sigut referents en seguretat contra incendis a la zona. Tant ONG's com els mateixos militars ens demanaven consell, instal·lació d'extintors i formació.

3) Ens vam reunir amb el departament de prevenció de Bombers a Tessalònica per informar de la situació d'inseguretat dels camps. Teòricament els Bombers estan treballant en aquest aspecte.

4) Hem estat a disposició de la gent que treballa dins els camps. S'han muntat carpes, s'ha fet manteniment d'instal·lacions d'aigua i desaigües, s'han fet actuacions per disminuir riscs elèctrics, hem donat suport tècnic i material a projectes realitzats pels mateixos refugiats.

5) Hem posat a disposició dels refugiats, voluntaris i ONG's  la nostra logística de transport.

6) S´han fet actuacions d'emergència a camps on les condicions eren pèssimes i sense atenció d'ONG 's i sovint els refugiats dormien al ras sense cap tipus d'atenció.

SITUACIÓ ACTUAL DE L´EREC A GRÈCIA

L´EREC no pensa desvincular-se i donar l´esquena als refugiats, nosaltres continuarem la feina ara en forma de denúncia constant treballant amb xarxa amb altres organitzacions catalanes i espanyoles. Durant aquest mes s´estan formant noves enteses amb aquestes organitzacions que esperem acabin germinant en projectes globals de denúncia i defensa dels drets de les persones refugiades. Creiem fermament que hem de sumar forces i aprofitar aquesta sinergia de tots els que estem units en aquesta lluita. Us anirem informant puntualment de com evoluciona tot.

També deixem un fil obert per desenvolupar nous projectes, aquesta vegada amb terminis establerts, de qualsevol tipus i que puguin ser profitosos per la vida dels refugiats als camps. Hem treballat diàriament durant molts mesos i hem de dir que aquest esforç ha merescut el reconeixement d´altres ONG ´s i també de les autoritats que regeixen als camps, tenint les portes obertes per a treballar allà. És per això que donat el cas i amb certs tipus de projectes intentarem aprofitar l´avinentesa i utilitzar aquest "privilegis" que hem aconseguit. Però tot això el temps ho dirà i anirem veient com va evolucionant aquesta emergència.


AGRAÏMENTS


Aquest ha sigut el projecte més ambiciós al què hem treballat des de l´EREC i no hauria sigut possible sense el ciclopi esforç de tots els seus membres i l´ajuda desinteressada de centenars de  persones.
Des de l´EREC volem agrair de tot cor a aquelles persones i institucions que han col. laborat amb nosaltres d´una manera o una altra. Especialment als centenars de voluntàries que ens han ajudat diàriament en la compra i repartiment de verdures,  ja amb el seu treball in situ ja amb moltíssimes donacions sense les quals no haguéssim pogut mantenir l´altíssim nivell de despesa diari. Aquest projecte ha necessitat que centenars de persones s´involucressin, d´altra manera hauria esdevingut impossible. Ha sigut un plaer treballar amb totes vosaltres i una autèntica lliçó de vida veure com en les pitjors condicions és on a vegades surt una humanitat més propera que no et fa perdre l´esperança.
Dues de les col·laboracions més fructíferes durant aquest sis mesos en el mateix treball de camp a Grècia han sigut primer amb l´ONG “G-fire” (majoritàriament composta per membres del cos de bombers de Castella i Lleó) amb el treball conjunt desenvolupat a Idomeni i amb “Help-Na” posteriorment ja als camps militars. Esperem mantenir aquesta simbiosi, sumar forces i poder actuar conjuntament en futures intervencions.

També agrair la subvenció que ens va fer per aquest projecte el Fons Català de Cooperació i la col·laboració de totes les persones anònimes, organitzacions, associacions, ajuntaments que ens han fet donacions al nostre compte o al crowdfunding que vam organitzar.

I per últim, per descomptat, agrair l´etern somriure dels nens refugiats i les mirades de complicitat dels adults quan fèiem el repartiment. Esperem que d'ací a poc temps la vida els forneixi d´un futur més digne.

Continuem treballant i informant.

ENLLAÇOS D´INTERÈS

Us deixem uns enllaços de la web que il·lustren a la perfecció el nostre treball durant tot aquest temps:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-vespre/idomeni-la-feina-dels-voluntaris/video/5601301/







No hay comentarios:

Publicar un comentario